RAMADHAN, CENDOL DAN LIKU KEHIDUPAN PENGUSAHANYA


    Hirupan cendol bercampur santan dan gula melaka dengan sedikit ais pasti 
menyegarkan tekak ketika berbuka, sejenis minuman tradisional yang digemari oleh pelbagai peringkat umur di Kelantan.
    Namun tidak ramai yang menyedari di sebalik kelazatannya tersimpan pengalaman yang begitu berharga bagi pembuatnya. Ianya bermula dengan sumbangan simpati RM1,000 daripada seorang ayah untuk dijadikan modal permulaan kira-kira 22 tahun lepas. 
    Wang ehsan tersebuat berjaya mengubah kehidupan pengusaha cendol Md. Abd Hadi Md. Zain, 45, atau lebih dikenali 'Mat Cendol'. Pengalaman selama tiga tahun bekerja di kilang membuat cendol ibu saudaranya sebelum itu, telah dimanfaatkan sepenuhnya bagi mengubah kehidupannya sekeluarga.  
    Di awal pembabitan di Kampung Kedemit, Wakaf Bharu, Tumpat, dia hanya
menggunakan motosikal untuk membawa cendol ke pasar tetapi sekarang dia mampu memiliki sebuah van dan sebuah rumah binaan konkrit yang dibina 14 tahun lepas di atas tanah milik keluarga bernilai kira-kira RM80,000.  
    "Semuanya itu merupakan hadiah kepada sebuah pengorbanan ibu bapa yang tidak ternilai harganya", katanya dengan nada pilu ketika memulakan cerita.
    Setiap ibu bapa pasti ingin melihat kegembiraan anak mereka walaupun
sekuatmana sekalipun kemarahan mereka kepada kita, kata Md. Abd Hadi.


   
Md. Abd Hadi memasak cendol di kilangnya

    ZAMAN REMAJA YANG TERUMBANG-AMBING    
    Semuanya bermula apabila beliau menamatkan persekolahan setakat tingkatan tiga walaupun memperolehi keputusan A dalam peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran (SRP) pada tahun 1984.   
    "Desakan rakan-rakan sebaya ketika itu untuk tidak melanjutkan pelajaran ke tingkatan 4 di Sekolah Menengah Kebangsaan Wakaf Bharu betul-betul mempengaruhi", katanya lagi.  
    Bermula dari situlah dia menempuhi kehidupan remajanya yang penuh dengan keseronokan dan tanpa hala tuju. 
    "Masa tu, nok suka semata-mata. Gi situ... gi sana..., buah motan (rambutan) orang, hok kita. Ayah suruh ngaji sekolah supaya jadi orang, tapi kita tak endah", katanya mengimbas kenangan lalu.  
    Berbekalkan tulang empat kerat yang masih rapuh dia bersama rakan-rakan melakukan pelbagai kerja kampung bagi meneruskan kehidupan remaja walaupun pendapatan tidak seberapa.


   
Md. Abd Hadi dibantu anaknya.

    KAHWIN SEAWAL USIA MUDA
    Ketika berusia 17 tahun dia mengambil keputusan untuk berkahwin dengan
wanita pilihannya Rokiah Mat Isa yang sebaya dengannya ketika itu.   
    Selepas berkahwin dia dan isteri menetap di Kuala Krai, dengan melakukan
kerja-kerja kampung bagi memampung kehidupan sekeluarga.  
    "Masa tu memang susah, kerja hanya seada-adanya saja, nak kerja lain sijil tak dok... sekolah pun tok habis", katanya penuh dengan kekesalan.    
    Bagi menyara kehidupannya sekeluarga dia merantau ke negara jiran Singapura untuk bekerja sebagai buruh binaan di sana selama hampir setahun.    
    Walaupun pendapatan sebagai buruh binaan agak lumayan namun warna-warna kehidupan kampungnya seolah-olah telah sinonim dalam jiwanya.

   

Md. Abd Hadi dibantu anaknya.
    BEKERJA DI KILANG CENDOL       
    Sekembalinya ke kampung ketika berumur 19 tahun dia bekerja di kilang
cendol milik ibu saudaranya di Kampung Padang Tok La, Pasir Mas dan di sinilah bermulanya penglibatannya secara langsung dalam industri membuat cendol.
    Walaupun tidak mampu memiliki segulung ijazah dia bertekad untuk menepanama setanding dengan insan lain bagi menebus kesilapan masa lampaunya.     
    Berbekalkan semangat "di mana ada kemahuan, di situ ada jalan", dia pasrah dengan apa yang dilakukannya.  
    "Setiap pekerjaan yang dilakukan bersungguh-sungguh pasti membuahkan hasil, itulah prinsip yang dipegang", kata ayah kepada empat orang anak itu.
    "Tuhan telah memakbulkan permintaan saya, kita tidak sunyi daripada membuat kesilapan, cuma akal sahaja yang mampu memperbetulkannya agar ianyatidak berulang kembali", kata Md. Abd Hadi dengan nada penuh keinsafan.

   

Md. Abd Hadi menunjukkan cendol yang dibuatnya.
    MENJEJAK KAKI KE MENARA GADING    
    Kini beliau mampu tersenyum dari hasil titik peluh yang dicurahkan selama
ini kerana cendolnya mendapat permintaan tinggi daripada masyarakat
setempat.
    Setiap hari dia menghasilkan kira-kira 30 gantang cendol untuk dibekalkan
kepada peraih-peraih dengan harga RM7 untuk satu gantang, malah permintaannya akan meningkat sekali ganda pada bulan Ramadhan.
    Kepahitan hidup yang dirasai terubat apabila melihat dua daripada empat
anaknya berumur antara 8 hingga 22 tahun berjaya melanjutkan pelajaran ke
Universiti Malaya. 
    "Cukuplah apa yang saya rasai ketika zaman remaja, biarlah ianya terpahat
dalam catatan sejarah untuk renungan anak-anak demi masa depan mereka", ujar Md.Abd Hadi .  
    Sesungguhnya pendidikan tinggi belum tentu menjamin kejayaan sesuatu bidang yang diceburi tanpa disertai dengan ketekunan dan minat yang mendalam, ujarnya mengakhiri cerita.--HUSIN ALBI

Comments

Popular Posts